Кестени

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Ядливи кестени изпечени

Кестените от векове са популярно и често използвано средство за лечение и разкрасяване в лековитата народна медицина. Днес плюсовете им се допълват от кулинарното им приложение, като могат да се приготвят варени, печени, като притурка към кремове, салати и най-различни ястия. Основно съществуват два вида кестени – див и ядлив. Кестените (Castanea) са род от осем или девет вида дървета и храсти от семейството на бука (Fagaceae). Виреят в райони с топъл умерен климат на Северното полукълбо. Дърветата на кестена са големи, широколистни. Достигат височина от 20–40 м, а плодът им представлява бодлива чашка с диаметър 5–11 см, съдържаща 2–7 ядки.

Смята се, че кестенът идва от Мала Азия и през хилядолетията за много народи той е “дървото на мъдростта”. Легендата разказва, че през 401-399 г. пр. н. е. гръцката армия оцеляла по време на отстъплението от Мала Азия, защото консумирала кестени. В миналото кестените са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. Най-често от сушените кестени са приготвяло брашно, което по нищо не отстъпвало на пшеничното. Брашното от кестени се смесвало с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично брашно. Приготвяли се не само хляб, но и сладкиши. С разпространението на картофите, кестенът губи своята популярност като храна за хора и животни.

Днес от 20 до 22 октомври в алпийския курорт Трентино се провежда Фестивал на кестените. В района те са дълбоко залегнали в кулинарията, а по време на празника гостите могат да опитат някое от многото изискани ястия, приготвени с кестени.

Кестеново дърво

Състав на кестените

Кестените са ценен хранителен продукт заради богатото си съдържание на витамини, минерали и микроелементи. В тях се съдържат витамините С, РР, В1, В2 и А. От минералните соли се срещат предимно калий, фосфор, магнезий и калий. От микроелементите най-значими са количествата на мед, флуор и силиций. Варените или печени кестени са с богато съдържание на танин и пектин.

Количествата минерални соли в кестените са значителни: главно калий - 707 мг, фосфорът е 87 мг, магнезий - 45 мг, калций 33 мг, натрий 1.5 мг и желязо 1.3 мг. В кестените се съдържат и витамините С (27 мг), РР (87 мг), В2 (0, 24 мг), В1 (0, 2 мг) и А (80 мг).

Различните сортове кестени имат сходен състав, но се различават по вкусови качества. В плодовете на пресните кестенови плодове се съдържат 4.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза. Има 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза), що се отнася до въглехидрати. Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина. Има и голямо количество лецитин (355 мг).

Видове кестени

Основно се различават два вида кестени - ядливи и диви. Ядливите кестени се използват широко в кулинарията. Те са наречени още сладки кестени и се срещат най-вече в Пирин, Западна Стара планина и край Петрич и Берковица.

Вторият вид кестени са дивите. Познати са още като конски и не се ядат, защото са отровни. В градовете има изкуствено създадени такива видове, с които се залесяват парковете и алеите. Използват се в алтернативната медицина, но не се ядат.

Печени кестени във фурната

Кестените в кулинарията

Много народи в древността са считали, че кестените са "готов хляб". Кестените са твърди и съдържат сапонини, заради което имат тръпчив вкус. Не могат да се консумират сурови. При варене или печене на кестените част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат. Кулинарното приложение на кестените и днес е много голямо. У нас най-популярни са рецептите за варени и печени кестени, супа от кестени, а защо не и чийзкейк с кестени.

Освен това с кестени се правят пюрета, пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти и други сладки. В захарната промишленост се използват дори за плънка на бонбони. Според мнозина печените кестени са по-вкусни от варените, а се приготвят и лесно. С помощта на малко остро ножче цепнете кестените в горния край, като правите леки разрези. Ако не ги пробиете по този начин, ще започнат да пукат във фурната.

Кестените се нареждат в тава и се слагат в загрята фурна на около 200 градуса за около 25-30 минути. Периодично разбърквайте, за да се изпекат равномерно. Опечените кестени се белят с малък остър нож. Консумират се още горещи. Варените кестени се приготвят още по-лесно – сложете ги да се варят с достатъчно вода за около 40 минути. Когато са готови, започват да се цепят.

Както в миналото, така и днес се приготвя хляб от кестени, който е популярен в диетичното хранене. Кестеновият хляб не съдържа глутен. От кестеново брашно се приготвят още пасти, пирожки и др. Препечените кестени се използват като заместител на кафето, а маслото от кестени се използва в сладкарската промишленост.

Ползи от кестени

Ползи за човешкото здраве има както от дивия, така и от ядливия кестен. Ядливият кестен е в състояние да помогне много на болните от анемия. За целта страдащите от малокръвие трябва да консумират доста кестени всекидневно през есента и началото на зимата, за да има лечението положителен ефект. Танинът и пектинът във варените или печени кестени има диуретично действие. Кумаринът в кестените предпазват от склероза на съдовете. Смята се, че кестените подобряват кръвообращението, действат противовъзпалително и болкоуспокояващо, влияят добре на сърцето, храносмилателната система, лекуват рани, изгаряния, подагра, действат антитуморно.

Диви кестени в купа

От векове в народната медицина дивият кестен се използва като средство за лекуване на хемороиди, разширени вени, труднозарастващи рани, появили се в резултат на нарушено кръвоснабдяване и тромбофлебит. Семена на дивия кестен и днес се прилагат против кашлица, бронхит и подагра. Според народния лечител Петър Димков кестените могат да окажат положително действие на ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система.

Той твърдял, че дивите кестени излъчват много силна енергия и затова винаги носел в джобовете си по няколко от тях. Според Димков кестените са силно успокоително средство. В тази връзка той препоръчвал хората да сложат под възглавницата си 5-6 до 10 кестена, но не повече, защото лъчението може да стане много силно и да предизвика главоболие.

От кестени се правият лекове за мазане при ревматизъм, артрит, шипове, при бани, лапи и компреси. С кестенова тинктура са се лекували разширени вени, а с кестеново брашно - разстройство. Със сварени кестени някога са се лекували хора с прекаран инсулт. Сварени кестени с мед пък е доказано средство за облекчаване на болен черен дроб и далак. Против язва се използва кестенова каша.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.7
52
43
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Еми
Еми
28.10.2013 15:04
В момента си хапвам варени кестени! Супер са! А и полезните им съставки не са малко! Имате ли възможност купете си! Сега е момента. Има ги на пазара на цена от 2 до 4 лева!
6
1