Кашу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кашу
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Малвиди (malvids)
разред:Сапиндоцветни (Sapindales)
семейство:Смрадликови (Anacardiaceae)
род:Анакардиум (Anacardium)
вид:Кашу (A. occidentale)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Синоними
  • Anacardium curatellifolium A.St.-Hil., 1831
Кашу в Общомедия
[ редактиране ]

Кашуто, известно още като индийски фъстък или индийско кашу (Anacardium occidentale), е вид дърво от семейство смрадликови (Anacardiaceae). Произхожда от Бразилия и получава последващото си разпространение, благодарение на усилията на португалски изследователи. Среща се в Мозамбик, Танзания, Кения, Индия, Гвинея-Бисау и Бразилия.

Дървото кашу[редактиране | редактиране на кода]

'Anacardium occidentale', from Koehler's 'Medicinal-Plants' (1887)
Отглеждане на кашу по света
Дърво кашу

Дървото кашу е вечнозелено. То е ниско (10 – 12 m) с късо, често недобре оформено стъбло. Листата са спираловидно разположени с елипсовидна форма. Има плодоносен живот до 45 години, като едно дърво може да даде до 300 плода в годината.

Кашу-ябълката и ядката-кашу[редактиране | редактиране на кода]

Кашу-ябълка изглежда сякаш тя е плодът на растението, но в действителност той е издатината с формата на бъбрек, висяща от края ѝ, а самата т.нар. ябълка (с овална форма и повече подобна на круша) е видоизменена част от дръжката му. Първи на дървото израства истинският плод, а след това от дръжката му се формира кашу-ябълката. Тя има има жълт или червен цвят и достига дължина около 5 – 11 cm. Кашу-ябълката може да се яде и е сладка на вкус. Тя има силна сладникава миризма. Месестата ѝ част е сочна (и от нея се добива натурален сок), но кората ѝ е лесно ранима и затова тази част е трудна за транспортиране, както и въобще за товарене и съхранение.

В истинския плод на кашу-дървото има едно-единствено семе (въпреки че това е правилният ботанически термин, всички наричат го наричат „ядка“). Понякога повече от една ядка-кашу расте върху една „ябълка“.

Кашуто-ядка е обвито в двойна черупка, поради това процесът на обработка е дълъг и сложен. Първо плодът (бъбрековидната форма) се пече с шушулката, за да може да се разчупи. След това остава само обвитата в ципа ядка (всъщност – семе), която трябва да се премахне на ръка. Това е една от причините за високата цена на ядките-кашу.

Хранителна стойност и съхранение[редактиране | редактиране на кода]

Кашуто е богато на магнезий и фосфор. Магнезият играе важна роля за засилването на костите и за активността на ензимите. В кашуто се съдържа и желязо, което е важна част от хемоглобина, влизащ в състава на червените кръвни телца. Това го прави препоръчителна част от диетата на хората с наднормено тегло и на диабетиците.

Ядките се съхраняват се в непрозрачна опаковка, така че да се гарантира, че няма излагане на светлина и съответно – възможност ядката да граняса. Ако ядките са изложени на пряка слънчева светлина и топлинна обработка, не се запазва качеството на продукта, тъй като той съдържа мазнини, които могат лесно да се развалят. След отваряне на опаковката е най-добре да се съхраняват на сухо и хладно място, най-добре – в хладилник.

Кашу
Nuts, cashew nuts, raw
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
  Основни
Енергия2314 kJ (550 kcal)
Въглехидрати30.19 g
      Нишесте23.49 g
      Захари5.91 g
      Сукроза5.81 g
      Глюкоза0.05 g
      Фруктоза0.05 g
      Лактоза0 g
      Малтоза0 g
      Галактоза0 g
   Влакна3.3 g
Мазнини43.85 g
   Наситени7.783 g
   Мононенаситени23.797 g
   Полиненаситени7.845 g
   Холестерол0 mg
Белтъчини18.22 g
Пепел2.54 g
Калций, Ca37 mg
Желязо, Fe6.68 mg
Магнезий, Mg292 mg
Фосфор, P593 mg
Калий, K660 mg
Натрий, Na12 mg
Цинк, Zn5.78 mg
Мед, Cu2.195 mg
Манган, Mn1.655 mg
Селен, Se19.9 μg
Кашу в Общомедия

Продукти от кашу[редактиране | редактиране на кода]

  • Ядките-кашу се предлагат печени, най-често като мезе към високоалкохолни напитки. Има тенденция да се прибавят към салати.
  • Кашу-ябълките се консумират като местен деликатес в Африка, Бразилия и Индия.
  • Брашното от кашу е деликатес, с който се правят питки и каши.
  • Маслото от кашу е деликатес, който се използва по-широко в медицината, фармацията и козметиката, и по-слабо – в кулинарията.
  • Кремът от кашу се приготвя бързо и лесно и има отличен вкус; може да се полза и вместо майонеза за сандвичи или (например смесен с малко чесън на прах и пресни пиперки) – за направа на веган-сос. Може да се подслажда с помощта на ванилия на прах, в комбинация с малко шоколад.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Cashew в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​