12 ноември 2013

Още по темата:
  • Апетинол
  • Средиземноморската диета е полезна за жените на средна възраст
  • Децата по-добре да яде от малки чинии
  • Отслабване след раждане
Tweet

Ядки, намаляват риска от развитие на онкологични заболявания при женитеЗа безспорни ползи ядки за организма на човека е известно много. Но наскоро учените съобщиха за още едно поразително факт. Оказва се, че тези жени, които постоянно се употребяват различни видове ядки, много рядко се разболяват рак на панкреаса. За да се намали рискът от развитието на този рак се грижат патология, трябва два пъти седмично да се яде по шепи ядки, които ви харесват най-много. Такива изводи могат да направят изследвания, които са специалисти от Харвардското училище по медицина и от Женската болницата на Бригъм.

Основните фактори, провоцирующими развитието на рак на панкреаса, се счита пушенето и излишната телесна маса. В ядките има много голям брой различни видове витамини, фитосоединений и минерали. Вярно е, че винаги си заслужава да се помни за това, което ядки — високо-калорични продукти. Въпреки това, когато се сравняват с ядки, с шоколад, а след това техните ползи за организма е по-изразена. Между другото, американски учени наскоро проведе редица експерименти върху мишки и установили, че консумацията на ядки може да предпази и от много по-коварен заболявания като рак на гърдата. За да се постигне тази цел, всеки ден трябва да се яде 50 г орехи.

Защита от онкологични заболявания — далеч не е единственият фактор в полза на консумацията на ядки. По-рано вече се появи информация за това, че всяка изядени две порции ядки може да намали вероятността от сърдечен удар с около 10%.


Орехите са особено полезни за хора, които се борят с високо ниво на холестерол. Благодарение на наличието в състава на ядки и растителни мазнини от полиненаситени мастни киселини от тялото ефективно "да бъдат изхвърлени"вреден холестерол и подобрява състоянието на кръвоносните съдове.

Специални аминокиселини, които се съдържат единствено в ядките, са в състояние да се подобри кожни воалите на човека. Освен това, въпреки факта, че калории на този продукт е много висока, учените забелязали, че любителите на ядки е много по-лесно да запазят нормални показатели на теглото. Смята се, че без да се вреди на фигурата човек може да си позволи ежедневно не по - 50 г различни видове ядки. Но все пак ги ядат стои само в първата половина на деня.

А още ядки се препоръчва да се консумират след чаши червено вино. Наскоро стана ясно, че комбинация от ядки и ресвератрол, който се съдържа в червените вина, ефективно притормаживает процесите на стареене на мозъка и дава възможност за запазване на когнитивните функции.

Лекарите съветват да не се пренебрегва възможността от време на време да изяде няколко ядки и бременните жени, тъй като употребата на този продукт предпазва бебето от проявленията алергии в бъдеще. Наблюдение на специалисти показват, че децата на майките, които често се използват в периода на света плода фъстъци, до седем години три пъти по-рядко страдат от различни форми на алергия, отколкото тези деца, чиито майки през месеците на бременността се бояха се наслади ядки.