Ядките са полезни за сърцето заради наличието на ненаситени мастни киселини и други ценни нутриенти. Добър вариант са за междинна закуска, тъй като с малко гладът може да се преодолее и се предотврати нахвърлянето на храна по-късно. Факт е, че ядките са калорични и с тях винаги трябва да се внимава: те не са храна за наяждане, нито десерт след вечеря. Консумацията на една шепа през деня е достатъчна, за да даде необходимото за организма. 

 

Какво е открила науката за ползата от консумацията на ядки?


  • Понижава лошия холестерол и тригрицеридите в кръвта, което предпазва от натрупване на мастни плаки в артериите;
  • Подобрява се здравословното състояние на вътрешните стени на кръвоносните съдове;
  • Предотвратява се риска от образуване на кръвни съсиреци, които могат да станат прицина за сърдечносъдов инцидент.
  • В резултат на всичко това ядките са полезни като цяло за сърдечното здраве и имат благоприятен ефект върху продължителността на живота.

 

На кои нутриенти се дължи ползата за здравето от ядките?

  • Ядките съдържат ненаситени мазнини – мононенаситени и полиненаситени, които и влияят на нивото на лошия холестерол.
  • Ядките, не само рибата, съдържат омега-3 мастни киселини, които са от значение за превенцията на нерегулярния сърдечен ритъм, който стои в основата на сърдечния удар.
  • Фибрите не само „чистят“ червата, но и влияят на стойностите на холестерола в организма и предпазват от диабет тип 2.
  • Витамин Е спира образуването на плаки в артериите.
  • Фитостеролите в ядките, също понижават холестерола в кръвта.
  • Ядките са източник и на L-аргинин. Той въздейства на гъвкавостта на артериите и също допринася за предотвратяването на кръвни съсиреци.

80% поне от нутриентите в ядките са мазнини. Независимо че те са полезни с тях трябва да се внимава. За предпочитане е да се консумират сурови или печени, отколкото пържени. Под една порция ядки се разбират 30 г, като здравословно на седмица е да хапване не повече от 4 порции. Две супени лъжици фъстъчено масло се равнява на една порция ядки.

 

Най-здравословни за сърцето са бадемите, макадамия, лешниците и пеканите,. Орехите са ядките, които са най-богати на омега-3.

 

Източник:
mayoclinic.org