"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Кокосовата палма - дървото на живота

Автор: Мария Лашкова
Последно обновяване на информацията: 11.03.2018 г.


Представете си Маями, Карибите, чисти брегове, златни пясъци и искряща вода, палми и кокосови орехи, една жадувана картина, особено в зимните, снежни месеци. Ние ви предлагаме да се прехвърлим за кратко в земите на кокосовите орехи, за да разгледаме отблизо полезните им качества и да разберем как могат точно те да ни помогнат в здравословния начин на живот.

На испански думата “coco” означава маймунско лице. Не случайно кокосовата палма се нарича „Дървото на живота” или по-точно на санскрит „ Дърво, което дава всичко необходимо за живот”. Кокосовите орехи са спасили не един и двама корабокрушенци. Благодарение на това, че са леки и се носят по водната повърхност, може да се намерят и на места, където не виреят. Чистото кокосово масло лекува редица съвременни заболявания, едно от които е нездравословното хранене. Консумирайте кокосовите орехи сурови, пийте чистата им вода, използвайте маслото за готвене или за козметични цели. И всичко това в унисон със здравословните ви принципи!


Един известен хавайски агролесовъден специалист казва: „Най-изумителното нещо, когато говорим за кокосовия орех е, че той ни дава всички необходими неща: храна, напитка, масло, лекарство, гориво, строителен материал, материал за покриви и рогозки, домашни прибори и инструменти, а също така изпълнява важна роля в природата, тъй като контролира ерозията на почвата в крайбрежните райони, защитава от вятъра и осигурява сянка на другите култури.” Какво повече може да се желае!

Ползи от консумацията на кокосови продукти.
Консумирането на кокосови продукти води до подобряване действието на щитовидните функции и на метаболизма, намаляване на теглото по бърз и здравословен начин, повишаване на енергийния баланс на тялото. Нашият организъм превръща лауриловата киселина, която се съдържа в кокосовия орех в монолаурин, който помага на организма да се бори с бактериите, предизвикващи херпес, грип и дори HIV. По този начин вие защитавате тялото си по естествен и приятен начин! Силното му антибактериално и антигъбично действие ви дава право да го консумирате по всяко време и навсякъде, не само когато имате определени симптоми. Кокосовият орех е идеално пречистващо средство за целия организъм, предпазва от рак, особено на гърдата и на дебелото черво, регулира кръвното налягане и функциите на сърцето.

Начини за консумиране на кокос. Един от начините да си набавим важни есенциални мастни киселини и да помогнем на организма си в борбата с различните вируси е да консумираме кокосово масло. То се получава се от изсушената кокосова вътрешност и издържа на високи температури като запазва полезните си съставки. Подходящо е за приготвяне на всякакви видове кулинарни специалитети, придавайки им невероятен вкус. През далечната 1940 година, фермери изпробвали да угояват животните си, като ги хранели с кокосово масло, но ефектът бил обратен – животните намалили теглото си, но увеличили апетита и енергията си. Кокосовото масло заема 20% дял от растителните масла в целия свят. Кокосовата вода е по-хранителна и от млякото, като съдържа по-малко мазнини и никакъв холестерол. Съдържа лаурилова киселина, която се съдържа и в майчиното мляко. Тази киселина изисква по-малко енергия и ензими за смилането си и по този начин дарява организма с по-голям енергиен потенциал. Кокосовата вода е натурален източник на натрий, магнезий и съдържа 15 пъти повече калий от банана.
Тя е натурално стерилна и е един от най-добрите средства срещу махмурлук. Опитайте някоя вечер, след като сте злоупотребили с алкохол, да изпиете една чаша кокосова вода и на другата сутрин ще се чувствате като нов. И освен всичко друго, тази вода може да се използва като кръвна плазма, тъй като двете имат идентичен състав. Тя е един естествен източник на електролити, който ви зарежда енергийно, по най-здравословния и естествен начин. Това е наистина изумително! Може да я използвате и с козметични цели. Поставете малко върху краищата на косата си или просто обтрийте лицето си вместо овлажняваща козметика. Лятото може да намажете тялото си след слънчевите бани, за да запазите по-дълго време бронзовия си загар. Утоляваща жаждата, тонизираща и засищаща напитка, която идва директно от природата. И накрая, но не на последно място кокосовата вода е и афродизиак:) Кокосовото мляко се приготвя от кокосовата вода и бялата кокосова сърцевина. Може да го добавяте към всяко едно ястие, да го консумирате директно или да го добавяте към шейкове, чай и кафе. Интересен е фактът, че кокосовото мляко може да ферментира в алкохолен ликьор.

Кокосът в козметиката.
Кокосовото масло се използва от векове насам в голяма част от сапуните и шампоаните, тъй като има овлажняващ и омекотяващ ефект. Продуктите на кокосова основа имат бързо-разпенващ се ефект. Маслото от кокос е чисто, безцветно, с ниска плътност, богато на витамин Е. Охлажда скалпа и придава на косата блясък и плътност. Освен, че има благотворно действие върху кожата на новородените, бъдещите майки може да се възползват от неговите свойства, за да направят кожата си еластична и без стрии. Кокосовото масло, заедно със захар, се добавя и към различни лосиони като ексфолиант. Знаехте ли, че корените на кокосовата палма в древността са използвани за приготвяне на паста за зъби, а понякога са били и изсушавани, за да се получи естествена триеща четка за зъби:)

В нашия он-лайн магазин Здравословен Живот може да откриете разнообразие от храни и напитки, съдържащи кокос. Тъй като е полезен и вкусен, без угризения може да го включите в дневното си здравословно меню. С традиционните кокосови стърготини пък може да приготвите интересни здравословни сладки, с които да изненадате тези, които обичате. Вижте голямото разнообразие от идеи как да включите кокоса в хранителния режим.

Предлагаме ви и нещо невероятно апетитно, което може да промени представите ви за вкусен кокосов специалитет. Става въпрос за печен кокосов чипс, който лично за мен стана повод да стана активен привърженик на кокоса (досега не съм била негов любител). Наистина вкусът му е неповторим! Обещаваме ви в най-скоро време да ви изненадаме с някоя нетрадиционна рецепта, в която да включите и този кулинарен еликсир, въпреки, че аз вече го слагам във всички мои десерти:)

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...